Antal besökare

Artiklar visade
25472483

Artiklar

Från Trav och Galoppronden april 2004

Glädjespridare för 600 hästägare

Hur högt i tak är det för Andaloux?

 I februari tog Halmstadhästen två övertygande rikstotosegrar, i klass II-finalen och ett i ett klass I-försök. Båda gångerna efter karaktäristiska nedborrningar på upploppet.

 Vinsterna är inte måttstock nog att beskriva Sugarcane Hanover-hästens kapacitet, som utnämns till Månadens Häst i Travronden.

Andaloux ägs av Stall 77, ett av Sveriges största andelsbolag som varit aktivt sedan 1977 och som dessutom inriktat sig att tävla med sitt eget avelsmaterial. Antalet delägare är så stort som 600 personer, men där vissa har lite fler andelar än andra, från en kvarts andel till sex. Gemensamt har de dock att de betalar en viss fast summa varje månad för att kunna titulera sig själva hästägare. Låt vara att det kan handla om allt från ett "framben" till en "hovflis".

 Delad glädje är dubbel glädje säger talesättet och Andaloux kan nog vara den häst som bidragit med mest glädje under februari månad. Inte bara för att han tagit två rikstotosegrar som ganska hårt betrodd, antalet delägare är rekordstort.

 Dotter till Virana

 För att börja någonstans med Andalouxs historia väljer vi Beauty Love. En Virana-dotter som tävlade några säsonger (tog sju segrar på 72 starter i slutet på 1980- och början av 90-talet) för Roger Grundin och Bo William Takter och har av åldersskäl nyligen avslutat sin karriär som ett välproducerande avelssto för Stall 77. Stoet är lika gammalt som Stall 77, 27 år alltså, och har lämnat hela 16 avkommor som tillsammans sprungit in tre miljoner kronor.

 Mest framgångsrik utav dem är miljonären Lord Gazeau, vars främsta meriter blev en V65-seger och en andraplats i Europaderbyt bakom Market Leader 1991. En knäskada förkortade tävlingskarriären avsevärt.

 I stället fungerar Lord Gazeau nu som avelshinst år Stall 77`s egna ston. Ett föl om året sedan 1998 har det blivit med Cosmopolita (inte den fartfyllda finskan utan en Lars G Edvinsson-märr på slutet av 1970-talet som Håkan Olofsson bland annat vann lopp med) men genombrottet har inte kommit ännu. Kanske kan det bli med tvåårige Good Mood, också han i träning hos Håkan och Björn Olofsson i Halmstad. Lustra Pride heter ägarkonsortiets andra fölmärr och är halvsyster med Cosmopolita. Dessutom tjänstgör Lustras dotter Trixie Gazeau som fölsto i Stall 77.

Snart 30-årsjubileum

 Stall 77´s företrädare Bernt Leterius startade kommanditbolaget 1977, då med förhoppning om att samla ihop pengar till att köpa en häst.

- Jag hade precis blivit intresserad av travsport efter en familjedag på Åbytravet och samlade ihop 50 personer för att starta någonting gemensamt. Efter några månader fick vi råd att köpa Lass Atlant som sedan gick och vann i sin första start.

 Och så var snöbollen i rullning.

 Idag har Stall 77 ett 20-tal hästar spridda runt om i landet. Flera olika tränare har använts, men för närvarande är det Svante Båth, Olle Goop, Per Lennartsson, Thomas Uhrberg, Håkan Olofsson och Patrik Sjöberg som är kontrakterade.

- Vi behöver en spridning bland tränarna, inte minst för att andelsägarna är spridda runtom hela landet, från Haparanda i norr till Ystad i söder.

Olofsson skötte Lord

Andalouxs tränare Håkan Olofsson har ett väl insmort samarbete med Stall 77. Redan i "unga År" fungerade Håkan som skötare för Lord Gazeau som i sin tur tävlade för Lars G Edvinsson.

 -Det är ett väl fungerande hästbolag. Att det är många delägare är egentligen bara kul. Bernt Leterius är ju moderator och all information går via honom. Det hade varit en aning jobbigt om alla 600 delägare ringde inför varje start. Däremot är det bara kul att vissa kommer ut på gården och hälsar på ibland, säger Olofsson.

Modern jubileumshäst

Mor till Andaloux är Tibur-dottern Tibunora, den näst framgångsrikaste hästen efter Beauty Love - än så länge - med 447 000 kronor intjänat och åtta segrar på 66 starter och är för övrigt den häst som Lars G Edvinsson tog sin 1000:e seger med.

 Hon har lämnat fem avkommor, alla efter Sugarcane Hanover eftersom Stall 77 ägde en betäckningsrätt i hingsten tidigare, men bara två är äldre än Andaloux och båda har blygsamma resultat på tävlingsbanan.

 Bernt Leterius, före detta gymnastikdirektör -  eller som det numera kallas; idrottslärare - ser för Andalouxs del närmaste fram emot V75-finalpå Mantorp nästa heg men har fler hästar i ropet. Thomas Uhrbergs Beuaty Love-dotter Super Love (e. Super Arnie) har startat i rikstoton tre gånger och tjänat pengar vid samtliga tillfällen.

Olle Goops Ajith (e. Super Arnie u. Lustra Pride, ett annat av Stall 77:s fölston) vann ett klass III-försök och kvalade in till den senaste V75-finalen (slutade oplacerad).

 Så nog kommer det fler tillfällen för alla delägarna att mötas upp i vinnarcirkeln framöver.

 -Jag har märkt att många ser ägandeformen i Stall 77 som en plantskola och tar sats på egna hästar. Vissa blir å andra sidan avskräckta. Hur som helst är det fantastiskt kul att äga travhäst, inte minst en som Andaloux, avslutar Leterius.